Uncategorized
GODFREY ERMEN’S DIAMOND THREAD

Vandaag fotografeerde ik weer een partij producten voor de webshop, waaronder de Diamond Thread van Godfrey Ermen.
Deze draad heeft een hele schattige sticker met een vrouw en een vogel, dus ik dacht dat er misschien een leuk verhaal achter deze draad zat…
En dat klopte!
Als je goed naar de sticker kijkt, staat er dat de draad in Groot-Brittannië is gemaakt. En inderdaad: een snelle Google-zoekopdracht brengt ons bij het document Salford Textile Mills Survey 2018-2019, waar een sectie is gewijd aan de fabrieken van Ermen en Engels.
In 1834 gingen de broeders Peter, Anthony en Godfrey Ermen een partnerschap aan om katoenen draad te produceren in Deansgate, Manchester.
Later bundelden ze hun krachten met de succesvolle katoenfabrikant en sponsor Frederick Engels (senior) met wie ze een partnerschap ‘Ermen en Engels’ oprichtten.
Dit leidde tot de oprichting van de katoenspinnerij Engelskirchen in Duitsland en de Victoria Mills in Pendleton, buiten Manchester.


Zoals je al goed geraden hebt: als er een Frederick Engels senior was, was er ook een Frederick Engels junior. Hij werkte ook bij de Victoria Mill in Engeland, maar was niet echt betrokken bij het familiebedrijf. Hij had zelfs een hekel aan de rijken en maakte zich grote zorgen over de oneerlijke praktijken in de textielindustrie in Groot-Brittannië.
In Parijs – op weg naar familiebezoek in Duitsland – ontmoette hij Karl Marx. Omdat hun kijk op de wereld overeenkwam, hielp Marx hem bij de publicatie van het Duitse origineel van zijn beroemde studie over de ‘toestand van de arbeidersklasse in Engeland’. Dus als je de passages over de katoenindustrie in Das Kapital van K. Marx ziet, weet je nu waarom.
Maar terug naar katoen. Nu de naaimachine steeds meer in gebruik werd genomen, bloeide de katoengarenindustrie, hoewel de kleding van de beste kwaliteit nog steeds werd geproduceerd door kleermakers en naaisters. En hoewel een klosje garens erg goedkoop was, had iedereen die nodig. Dus zelfs toen het hele textielindustrie leed tijdens Cotton Famine, werden de garenproducenten rijk.
Nu concurreerde het kleine familiebedrijfsgaren van Ermen en Engels, geproduceerd in Victoria Mill, met het handelsmerk van drie rode torens: het wapen toegekend aan een voorvader van Ermens uit de 16e eeuw, met gevestigde grote bedrijven als Coats en Clark.
Na verloop van tijd werd het bedrijf overgedragen aan P.J. Godfrey Ermen, die de leiding overnam. Hij verhoogde de welvaart van het bedrijf aanzienlijk door in 1851 zijn uitvinding van een hooggepolijste ‘Diamant Thread’ te patenteren. Daarna concentreerde het bedrijf zich volledig op de productie van naai- en katoengarens. Het bedrijf ontving ook medailles op industriële tentoonstellingen in Coventry en Amsterdam in 1869.

Na enige tijd gingen Ermen en Engels echter uit elkaar. Niemand weet zeker of het aan hun explosieve persoonlijkheden lag, aan het verschil in managementstijl van de Duitse en Britse vestiging, of aan de harde onderhandelingen over winstaandelen in het bedrijf. Ermen bereikt zijn langgekoesterde droom: het bedrijf weer in handen van de familie Ermen krijgen en vijf jaar onder dezelfde naam kunnen blijven werken.
Engels liep weg met een nadelige financiële compensatie. De laatste woorden die hij van Ermen hoorde waren: ‘En vanaf nu zullen we elkaar vermoedelijk de rug toekeren als we elkaar weer ontmoeten.’
Vijf jaar later ontving Engels een brief van Ermen met het verzoek om toestemming te verlenen om de handel voort te zetten onder de naam ‘Ermen en Engels’. Engels weigerde.
Niettemin verdiende Godfrey Ermen een fortuin met katoenen draden. Frederick Engels kwam in de geschiedenisboeken terecht, omdat hij de verschrikkingen van de Britse katoenindustrie beschreef.
Wie uiteindelijk met een glimlach op z’n gezicht stierf, zullen we nooit weten.
Wat we wél weten, is dat ik in m’n webshop maar één klosje garen heb staan van Godfrey Ermen’s Diamond Thread. En als je niet snel beslist, verander ik misschien van gedachten en houd ik het lekker voor mezelf. Nu ik weet wat voor een geweldig verhaal erachter zit!
Laat een reactie achter
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.